Lataa PoP AiR residenssiverkostoselvitys PDF-tiedostona: pop-residenssiverkostoselvitys
Selvityksen on laatinut Oulu 2026 -hankkeen toimeksiannosta Sisältötoimisto Warian luovan alan agentti Kaisa Kerätär, avustajanaan Pirjo Lempeä.
Selvityksen yhteenvetoa
Nykyinen residenssitoiminta Pohjois-Pohjanmaalla on hyvin monimuotoista. Muutamilla residensseillä toiminta on ympärivuotista, kun taas ns. mikroresidensseillä ohjelmien kesto vaihtelee muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen vuosittain. On myös keskuksia ja taiteilijayhdistyksiä, jotka tarjoavat lyhyitä tuotantoresidenssejä ulkomaisille taiteilijavieraille liittyen niiden omiin tapahtumiin tai tuotantoihin.
Pohjois-Pohjanmaan alueelle on selkeästi tarvetta perustaa uusia taiteilijaresidenssejä. Osassa kunnissa niitä on jo pitkälle suunniteltukin (Raahe, Kuusamo). Eräillä kunnilla on positiivisia kokemuksia hankkeiden kautta (Liminka, Utajärvi) tai toimintaan hyvin soveltuvia tiloja (Pudasjärvi, Pyhäjoki), mutta oman residenssin suunnitelma ja siihen liittyvä taidetoimijoiden yhteistyö vaatii vielä kehittelyä. Osa kunnista kykenisi helposti tarjoamaan vierastaiteilijoille näyttely- ja esiintymismahdollisuuksia omiin tapahtumiinsa (Muhos, Kempele), mutta mieluummin kuin perustaisivat oman residenssin tilaisivat sen ostopalveluna joltakin jo toiminnassa olevalta residenssiltä. Eniten kunnissa kaivataan kuitenkin lisätietoa residenssien toiminnasta, yhteistyömalleista ja rahoituksesta.
Oulun kaupungissa toimivien taiteilijajärjestöjen ja -yhdistysten fasiliteetit, verkostot ja mahdollisuudet yhteistyöhön luovat hyvän pohjan sille, että Ouluun voisi sijoittua monitaiteellinen residenssikeskittymä, joka vastaanottaisi yksittäisten taiteilijoiden lisäksi myös taiteilijaryhmiä, ja tarjoaisi useita eri sisältöihin ja kumppanuuksiin perustuvia residenssiohjelmia. Kuvataiteen, tanssin ja nykysirkuksen lisäksi on tuotu esille mm. pelitaiteen, lastenkulttuurin, kirjallisuuteen ja naistaiteilijoihin liittyviä residenssitoiveita. Tiloja Oulussa voisi keskittymälle järjestyä esimerkiksi Pikisaaresta tai Hiukkavaaran entiseltä kasarmialueelta.
Oulun ammattikorkeakoulun monitieteisissä ja innovatiivisissa LAB-oppimisympäristöissä taiteen, teknlogian ja liiketoiminnan yhdistäminen luo uusia konsepteja mm. koulutukseen ja pelialalle.
Taidetta ja teknologiaa yhdistävä residenssi voisi OAMKissa olla mielenkiintoinen lisä nykyisten kansainvälisten vaihtojen rinnalle, ja sen avulla voisi tukea esimerkiksi vastavalmistuneiden kulttuurinyksikön opiskelijoiden uran alkua.